středa 24. června 2009

Co neudělat pro zedníka?


První obrázek zobrazuje přízemí rodinné domu vyskládané z jednotlivých stavebních prvků. Každý zdící blok nebo překlad jsou vymodelovány a usazeny přesně na své místo. Model vyskládaný z jednotlivých "cihel" mi umožnil všechny prvky přesně spočítat, zkontrolovat vazbu zdiva a vytvořit výkresy jednotlivých vrstev zdiva (druhý obrázek) pro řemeslníky realizující stavbu.

čtvrtek 11. června 2009

Modřínová fasáda na domě v CHKO


Na stavbě Domu v CHKO probíhá obklad fasády modřínovými palubkami, jejichž finální povrch zůstane bez úpravy a bude přirozeně stárnout. Obklad je předsazen a vzniklá mezera zajišťuje odvětrání izolace a konstrukcí v obvodových stěnách. K dobrému odvětrání přispívá i vzájemná mezera mezi vodorovně kladenými palubkami, které tak současně vytvářejí "žaluzie" pro fasádu a brání tím jejímu přehřívání.

neděle 7. června 2009

Kdy lidé nejvíce shánějí architekta?


Celá otázka v názvu příspěvku by správně měla znít "Ve kterém měsíci lidé nejvíce hledají architekta?".
Od roku 2005 sleduji statistiku návštěvnosti svého webu www.balda.biz. Graf zachycující počet přístupů na stránky ukazuje opakující se vrcholy i propady. Jako logický se jeví propad návštěvnosti stránek v období letních prázdnin a na konci roku. Naopak pro celoroční vrchol návštěvnosti (pravidelně opakující se v měsíci dubnu) úplně jasné vysvětlení nemám. Snad souvisí se začínající stavební sezónou, kdy lidé narychlo shánějí projekt nebo se třeba jenom chtějí inspirovat pro svůj dům, který začínají právě stavět.