pondělí 16. února 2009

Besedy s architekty na FUA


Školní ateliér arch. Fránka připravil na letošní jaro sérii diskuzních přednášek s předními českými architekty. Každé úterý počínaje 10. březnem tak má jakýkoliv zájemce poslechnout si názory a komentáře k projektům a realizacím architektů Pleskota, Kuby a Pilaře nebo někoho z týmů DRNH a HŠH.

úterý 10. února 2009

Inspirativní kniha o malých domech



Španělské vydavatelství Loft publications vydalo na začátku tohoto roku knihu New Small Spaces. V knize je publikováno více jak čtyři desítky realizací domů a bytů jejichž společnou vlastností je, že užitná plocha nepřekračuje 90 m2. Jako poslední je v knize publikován i Malý dům ve svahu.

neděle 8. února 2009

Úpravy libereckého bazénu aneb konec jedné typografie v architektuře



Plavecký bazén na Tržním náměstí (architekt Švancer) považuji za jednu z několika velmi hodnotných staveb postavených v Liberci v období let 1948-89. Bazén byl v průběhu několika posledních letech rekonstruován, upravován, bourán a měněn, aby více vyhovoval dnešním zábavychtivým návštěvníkům. Po drobných i větších úpravách interiéru (restaurace, vestibul, orientační systém) se stavba začala měnit i z exteriéru (vstup, tobogany). Škoda jen, že prováděné úpravy nerespektují architektonickou kvalitu této stavby a pokud se pokusí o jakýsi soulad s původním duchem domu je výsledek spíše směšný (části původních keramických obkladových tvarovek na stěnách u dojezdu tobogánu apod.).
Poslední byť drobná úprava se týká informačního nápisu po pravé straně od vstupu. Starý jednobarevný, ocelový nápis byl nahrazen novým plastovým, barevně svítícím. Odstraněný nápis s původní stavbou plně korespondoval, což se o novém tak úplně říci nedá. Nový nápis se tak zařadil mezi reklamy, kterými je budova obalena a které už vnímá málokdo. Z libereckého bazénu tak zase zmizela část, která odkazovala na architektonickou kvalitu původního do detailů řešeného celku.

úterý 3. února 2009

Pořad Bourání na radiu Wave



V rozhlasovém éteru, na rádiu Wave se tento týden objevil nový pořad o architektuře s názvem Bourání. Pořadem provází Adam Gebrian a pokud nestihnete jeho vysílání v pravidelném čase (středa od 18. hod.) můžete si ho dodatečně pustit ze záznamu.

Kniha Revit Architecture v přípravě



V nabídce knižního katalogu podzim-zima 2008/09 vydavatelství Computer press je v přípravě anoncována kniha Revit Architecture.